Pagina's

vrijdag 24 juli 2015

Chocoladecupcakes met marshmallowfluff

Marshmallowfluff is altijd al één van de favoriete cupcaketoppings van Rune geweest. Helaas is marshmallowfluff niet vegan. Hoog tijd dus om ons motto eens toe te passen: let's veganize!

Om het eiwit te vervangen in het originele recept gebruiken we de vegan hype van het moment: aquafaba. Aquafaba is het water/vocht waar kikkererwten in worden bewaard. Aqua betekent water en faba betekent boon, dus het is letterlijk bonenwater dat we gaan gebruiken als eiwitvervanger. We voegen wel een theelepel bakingpoeder toe aan de aquafaba.

Recept Marshmallowfluff

80 ml water
250 gr suiker (wij gebruiken ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker)
125 gr aquafaba
1 tl bakingpoeder

Breng het water met 200 gram suiker aan de kook en laat enkele minuten doorkoken tot een siroop.
Klop de aquafaba stijf met de bakingpoeder en 50 gram suiker. Het duurt een tijdje eer dat het stijf is, dus wij doen het machinaal.
Schenk de hete suikersiroop in een dun straaltje bij de eiwitten op de hoogste stand van de mixer. Doe dit voorzichtig en stop als het nodig is eventjes met schenken. Je moet blijven mixen tot het mengsel lauw is.
Laat afkoelen in de ijskast.



Recept vegan chocoladecupcakes

We gebruiken graag het recept 'your basic chocolate cupcake' uit 'Vegan cupcakes take over the world'. We hebben het recept licht aangepast, dat maakt de cupcakes volgens ons luchtiger.



1 cup sojamelk
1 tl appelazijn
3/4 cup ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker
1/3 cup zonnebloemolie
1 tl à 1,5 tl vanille-extract (wij gebruiken zalige vanille-extract uit de Bio Planet en daarvan heb je niet zoveel nodig)
1 cup bloem
1/3 cup cacaopoeder
1 + 1/4 tl bakingpoeder
snuifje zout

Verwarm de oven voor op 175° C.
Roer de sojamelk en appelazijn door elkaar. Laat enkele minuten staan staan om te laten 'klonteren'.
Voeg de suiker, zonnebloemolie en vanille-extract toe aan het sojamelkmengsel en klop schuimig.
Zeef de droge ingrediënten (bloem, cacaopoeder, bakingpoeder en zout) bij elkaar in een aparte kom. Voeg een deel bij het natte mengsel en roer tot klontervrij. Roer telkens in delen het droge mengsel bij het natte mengsel. Op deze manier vermijd je klonters.
Vul de cupcakepapiertjes tot 3/4 en bak 18 à 20 minuten in de oven.


Laat de cupcakes afkoelen en decoreer met de marshmallowfluff.








SMAKELIJK!












Tips:

1. suikersiroop is erg heet, vraag maar aan de vinger van Rune. Wees dus voorzichtig.

2. cup- en lepelmaten zijn handig om te hebben. Je vindt ze in de Ikea, Dille en Kamille, ... .

3. door het gebruik van aquafaba, heb je kikkererwten over. Met kikkererwten kan je veel doen, maar wij maken er graag hummus mee.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten