Pagina's

maandag 14 maart 2016

Tuinkersfantasie

Tuinkers, tuinkers, tuinkers.

In elk potje zaait Sterre tuinkers. Toen ze na schooltijd weer 2 handen vol tuinkers kon plukken, doken we eens in de frigo om iets lekkers te voorschijn te toveren. 

Dit is het resultaat, een naam ervoor hebben we (nog) niet. Misschien tuinkerssalade met gemarineerde tempeh of pittige tuinkersfantasie afgewerkt met tempeh of gemarineerde tempeh op een bedje van tuinkers/ananassalade of tempeh-tuinkers-ananassalade of pittige tuinkers-tempehgerecht. Neen, we houden het gewoon bij 'Tuinkersfantasie'. 

Maar hoe maak je nu zo'n fantasie?Ingrediƫnten tuinkers-tomaten-ananassalade:

2 handen vol tuinkers (opgelet: de handen van Sterre zijn nog maar 12 jaar)
4 schijven ananas in eigen sap (blikje)
1 tomaat
soja-yoghurt
veganaise (normaal maken we deze zelf)
harissa
cayennepeperHaal het steeltje uit de tomaat en verdeel in vieren. Verwijder de pitjes en snij in kleine dobbelsteentjes. De ananas snij je in dezelfde grootte blokjes. Meng door elkaar met de tuinkers.


Maak in een apart kommetje een dressing. Meng 2 dikke lepels soja-yoghurt met 2 dikke lepels veganaise. Voeg een theelepel harissa toe. Goed roeren en eens proeven. Het mag al wat pittig zijn, maar niet vergeten dat er nog cayennepeper bij moet. Breng op smaak met een snuifje cayennepeper. De hoeveelheid harissa en cayennepeper hangt af van hoe pittig je het wil.

Meng de dressing onder de salade.Ingrediƫnten gemarineerde tempeh:

shoyu
ahornsiroop
liquid smoke
lookpoeder
zwarte peper
sesamzaadjes
1/2 tempehworst Maak een marinade door 2 eetlepels shoyu, 1 eetlepelahornsiroop, 0,5 theelepel liquid smoke, wat knoflookpoeder en gemalen zwarte peper en 1 eetlepel sesamzaadjes door elkaar te mengen.

Snij de tempeh in blokjes en marineer een uur in de marinade.


Bak op een hoog vuur. Er mag gerust wat marinade mee in de pan, want deze kookt helemaal mee op.

Salade verdelen over 2 glazen en tempeh erover lepelen. Serveren met donker brood en je hebt een lekker voorgerecht!

Tip: je kan ook geperste knoflook onder de salade doen en afwerken met fijngesneden gerookte seitan, tofu, gerookte vegan spek of ham, ... . Het gerookte smaakt lekker met het zoete en het pittige, dus je kan naar hartelust experimenteren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten