Pagina's

woensdag 16 maart 2016

Pedagogisch verantwoorde koekjes

Pedagogisch verantwoorde koekjes? Ja zeker, Sterre had pedagogische (pechaotische zoals zij zelf zegt) studiedag. Onze mama bakt al met ons sinds we klein zijn: je leert cijfers en tellen door te wegen, je ziet verhoudingen, je werkt samen, je proeft, je ervaart chemie, je smost, je ruimt op, je geniet, ... . Allemaal pedagogisch verantwoord vindt ze.

Benodigdheden pedagogisch verantwoorde koekjes:

250 gram plantaardige boter (we LOVE Alsan)
375 gram bloem
125 gram rietsuiker
vanille-essence
ongezoet cacaopoeder (als je chocoladekoekjes wil)
deegrol
koekjesuitstekers
oven

Werkwijze:

De boter moet ijskoud zijn, dus leggen we hem een uurtje in de diepvries. Doe de bloem en de suiker in een kom. Rasp er de boter over. Je kan de boter ook in stukjes snijden, maar als je ze raspt dan mengt het makkelijker. Hou de boter vast met de wikkel om vette handen te voorkomen. Voeg enkele druppels vanille-essence toe. Kneed.




Verdeel het deeg na het kneden in 2. Voeg aan 1 deel cacaopoeder (2 eetlepels of naar smaak) en kneed totdat het goed gemengd is. Maak van elk deeg een bal en laat een half uur rusten in de frigo.

Verwarm de oven voor op 175°C. Bestuif de tafel en de deegrol met bloem en rol het deeg 0,5 cm dik uit. Steek uit met koekjesuitstekers. Versier 'witte' koekjes met bruin deeg en omgekeerd. Proef af en toe eens.







Leg de uitgestoken koekjes op bakpapier op een bakplaat. Bak gedurende 10 à 12 minuten. De koekjes mogen nog zacht zijn, ze worden harder na het bakken.



                                                                       Smullen maar ...                                                                    


... en vergeet niet op te ruimen en af te wassen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten