Pagina's

vrijdag 22 april 2016

Frangipanetaart

Dit is een recept van onze mama. Ze bakt regelmatig frangipanetaarten voor Bite Back of voor het dierenasiel van Sint-Truiden en de stukken taart vliegen dan de deur uit. Omdat zoveel mensen achter haar recept vroegen, delen wij het nu op onze blog. Het recept is gebaseerd op niet-vegan recepten en op het recept van Fiekefatjerietjes. Fiekes blog is overigens een echte aanrader!

Ingrediënten:

1 vel bladerdeeg (bladerdeeg is meestal van plantaardige boter gemaakt, maar is daarom nog niet vegan. Sommigen bevatten vetzuren of vitamine D van dierlijke oorsprong. Opletten dus! Wij gebruiken het bladerdeeg van de Bioplanet.)

180 gr abrikozenconfituur

Frangipanetaart met kerstthema
150 ml amandel-rijstmelk

75 ml zonnebloemolie

6 eetlepels soja-yoghurt 

1 theelepel amandelessence

150 gram bloem

50 gram amandelpoeder

2 theelepels bakingpoeder (half zakje of 8 gram)

snuifje zout

120 gram rietsuiker

poedersuiker

kokend water

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg het bladerdeeg in een bakvorm van +/- 28 cm en bak het blind gedurende 5 minuten (zie onze tip ivm blind bakken).

Roer de amandel-rijstmelk, zonnebloemolie, soja-yoghurt en amandelessence goed door elkaar. Voeg de suiker toe en roer totdat deze zo goed als opgelost is.
Meng de bloem, het snuifje zout, het bakingpoeder en amandelpoeder door elkaar. Voeg het natte mengsel toe en roer goed en stevig. Er mogen nog wat klontertjes amandel zijn, maar niet teveel.

Bestrijk de nog warme taartbodem met de abrikozenconfituur. Door de warmte smelt deze en kan je de confituur makkelijk opensmeren. Giet de frangipanevulling over de met confituur bestreken taartbodem en bak gedurende 45 minuten op 180° C. Oven niet openen tijdens het bakken!

Laat de frangipanetaart afkoelen en bestrijk na het afkoelen met suikerglazuur. Om suikerglazuur te maken giet je kokend water bij poedersuiker (verhouding 10 ml water/70gr poedersuiker) en roeren tot een glad papje. Bestrijk de taart met het glazuur.

Geniet!

❤ FRANGIPANETAART 
Tip: bladerdeeg blind bakken doe je als volgt. Prik met een vork enkele malen in het bladerdeeg. Leg bakpapier op de taartbodem en vul met bakbonen. Bak blind in de oven zolang het recept aangeeft. Haal de bodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en vul de taart. Bak met de vulling.
Je kan porseleinen bakbonen kopen, maar wij gebruiken gedroogde bonen (spliterwten werken ook). Na het bakken laat je de bonen afkoelen en na afkoeling bewaar je ze in een goed afgesloten pot. Je kan ze telkens opnieuw gebruiken en het is een stuk goedkoper dan porseleinen bakbonen.

5 opmerkingen:

  1. Mmm, nog steeds één van mijn favoriete taarten! Leuk dat jullie 't ook zo lekker vinden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohneeeee, dat komt niet goed nu ik dit recept ken! ;-)
    Véél te lekker die frangipanetaart!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen 1 taart kan hier tegen op. 1ste op de meir stuk opgeten. Gisteren vroeg ik op vegan fest bij bite back of zo het recept hadden. En wonder boven wonder, het meisje van bite back zei dat ze er ook waren "de frangipane taarten". Direct 2 stukken binnen + recept in de chacoche. ��

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Net na 40min er snel uitgehaald, de bovenkant is al helemaal zwart :( zo jammer. Hopelijk krijg ik er nog wat af gesneden en is de smaak verder oké..

    BeantwoordenVerwijderen