Pagina's

zondag 15 mei 2016

Burgergekte: portabelloburger met paprikaveganaise en groentefrietjes

Eind april vertrok Rune met de fiets door de hagel en koude naar Mechelen op schoolkamp. Sterre had onze mama dus voor haar alleen en besloot haar eens te verwennen met een lekkere maaltijd. Sterre trok naar de Wikke, Content en de Bio-Planet, want we proberen afvalarm, seizoensgebonden en lokaal te gaan! Ondanks de lente was het eerder herfstig weer, dus veganiseerde ze een recept van Jeroen Meus en bedacht ze een maaltijd geschikt voor beide seizoenen.

Het resultaat: portobellaburger met paprikaveganaise en groentefrietjes! In de winkel was er een discussie tussen Sterre en onze mama. Sterre sprak van portabella's en mama van portobello's.
Wat is nu de juiste benaming? Gelukkig loste Wikipedia dit probleem op. Je mag zowel portobello, portabella èn portabello zeggen. Agaricus Bisporus is ook een mogelijkheid, maar we kozen toch maar voor portabello, zo heeft iedereen gelijk.
Het recept hieronder is voor 2 personen.

Ingrediënten voor de portabello's:
2 portabello's
1 teentje look
scheut olijfolie
100gr vegan kwark van Provamel
1 eetlepel witte miso
50gr zongedroogde tomaten
1 takje tijm
1 takje basilicum
paneermeel of panko

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verwijder de stelen uit de paddenstoelen. Giet de olijfolie in een pan en voeg het gekneusd teentje knoflook toe. Verwarm de olie en bak de portabello's kort aan langs elke zijde. Kruid ze met peper en zout.

Rits de blaadjes tijm en basilicum van de steeltjes en hak fijn. Snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Meng de plantaardige kwark met de witte miso, de kruiden en de zongedroogde tomaten. Nog wat peper en zout en de vulling is klaar.

Vul de portabello's met de vulling en bestrooi met paneermeel. Bak 20 minuten in de oven.

Ingrediënten voor de parikaveganaise:
1/4e van ons veganaiserecept
1 geroosterde paprika op olie
harissa
gerookt paprikapoeder

Mix de geroosterde paprika met een klein beetje van de olie in een blender. Duw het mengsel door een zeef, wat in de zeef achterblijft heb je niet meer nodig. Meng het paprikapapje, een theelepel harissa en een theelepel gerookt paprikapoeder door de veganaise.

Ingrediënten voor de groentefrietjes:
0,5 kg wortel- en knolgroenten
olijfolie
peper en grof zeezout

Verwarm de oven voor op 180°C.

Sterre koos voor zoete aardappel en pastinaak,maar je kan ook wortel, rode biet, knolselder, ... gebruiken. Schil de groenten en snij ze in frieten. Meng in een ovenschaal met olijfolie en kruide met peper en zout. Bak de groenten gaar in 20 à 30 minuten. Pastinaak en zoete aardappel hebben maar 20 minuutjes nodig, maar andere groenten iets langer.

Dresseren:

Snij 2 broodjes in tweeën en toast ze. Smeer een laagje paprikaveganaise op de onderste en bovenste helft van de broodjes. Leg veldsla op de onderste helft van de broodjes, daarop de gevulde portabello en de bovenste helft.

Serveer met groentefrietjes en extra veldsla met paprikaveganaise.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten