Pagina's

donderdag 11 augustus 2016

Twix van het huis

Bij verjaardagtraktaties op school krijgen we regelmatig een snoepreep aangeboden. Helaas pindakaas, al die repen ... zijn niet vegan :( Tijd dus om zo'n snoepreep eens te veganizen! Wij kozen voor een home made twix en gingen de uitdaging aan om karamel te maken. Spannend!!!


Wat heb je nodig voor het koekje?
225 gr bloem
75 gr suiker
125 gr plantaardige boter

Wat heb je nodig voor de karamel?
100 gr suiker
3 eetlepels water
50 gr plantaardige boter
1 eetlepel plantaardige kwark

Wat heb je nodig voor de chocolade?
175 gr pure chocolade
50 gr plantaardige boterVerwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakblik van 20 op 25 cm in en bestuif met bloem.

Meng de bloem, de suiker en de boter met de keukenrobot of mixer met deeghaken tot je deegkruimels hebt. Kneed het deeg verder met je handen. Hierbij is het belangrijk dat je dit doet met koude handen. Was ze dus eerst met ijskoud water.
Druk het deeg goed aan in de bakvorm en bak gedurende 25 minuten in de oven.

Terwijl de koek in de oven bakt, kan je aan de karamel beginnen. Karamel maken is niet zo eenvoudig. De suiker mag niet te lang karameliseren of je krijgt een aangebrande smaak , je moet oppassen dat de karamel niet schift, ... .
Onze eerste poging ving Rune heel enthousiast aan. De suiker pruttelde lekker in de pot, kleurde mooi lichtbruin en alles geurde heerlijk naar karamel. Rune deed er op tijd de boter en kwark bij en verkreeg een mooie karamel die superlekker was. En toen schiftte de karamel :(
We googelden wat en bleek dat je de suiker op een klein vuurtje moet verwarmen en dat deze NIET te hard mag pruttelen.
Tweede poging gebeurde onder het alziend oog van Sterre die bij elke kleine pruttel in paniek schoot. Onze mama moest haar geruststellen dat een weinig pruttelen niet erg was en ja hoor, de karamel lukte. Moraal van het verhaal: rustig blijven en aldoende leert men!
Hoe maak je nu de karamel?
Doe de suiker en het water in een pannetje. Laat smelten op een zacht vuurtje en roer niet. We herhalen: roer NIET. Wanneer de suiker lichtbruin wordt (je ruikt dan ook een karamelgeur), roer je er de boter en de kwark door tot deze volledig zijn opgelost. Giet de karamel over de koek en laat opstijven.

Smelt de chocolade en de boter au bain marie in een pannetje of voorzichtig in de microgolfoven. Roer goed door elkaar en giet over de karamel. Laat afkoelen in de frigo.

Snij in vierkantjes en geniet!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten