Pagina's

donderdag 16 juni 2016

Vol-au-vegan

Vol-au-vent is een klassieker en net als stoofvlees makkelijk te veganizen. Je hebt er ook niet veel voor nodig en het is snel gemaakt.

Ingrediënten (2 personen):

kipstuckjes van de Vegetarische Slager
bakje boschampignons (250 gr)
groentebouillon (Herbamare)
plantaardige bakboter
bloem
sojaroom
citroen
peper, zout en nootmuskaatAan de slag:

Kook de kipstuckjes in een halve liter water met een eetlepel groentebouillon. De kipstuckjes hoeven maar kort te koken, want ze zijn eigenlijk al klaar om te gebruiken. Het is enkel de bedoeling hun smaak af te geven aan de bouillon. Giet de kipstuckjes af door een vergiet en vang de bouillon op.

Snij de boschampignons in kwartjes. Bak op een hoog vuur aan. Kruiden met peper tijdens het bakken.

Maak een véloutésaus. Een véloutésaus maak je door een roux te maken met boter en bloem en er dan bouillon aan toe te voegen. Bechamelsaus maak je met dezelfde roux, maar dan voeg je er sojamelk of een andere plantaardige melk aan toe. Voeg je er wat vegan kaas of gistvlokken aan toe, dan heb je een kaassaus. Een saus op basis van een roux maken vinden wij leuk om te doen, het lijkt een beetje magie!
De roux maak je door 50 gram boter te smelten in een kookpot. Je laat de boter smelten, maar niet bruinen! Wanneer de boter gesmolten is, voeg je er 50 gram bloem aan toe. Roer de bloem onder de boter met een garde tot een glad mengsel. Laat de roux een beetje drogen op een zacht vuur en voeg dan geleidelijk 0,5 liter groentebouillon. Goed roeren met de garde zodat er geen klontertjes zijn en de saus op een zacht vuurtje laten indikken. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Wanneer de véloutésaus de gewenste dikte heeft van het vuur halen en er het sap van een halve citroen en een scheutje sojaroom onderroeren. De sojaroom maakt de saus wat romiger/zachter en het citroensap verfrist de saus. Voeg de kipstuckjes en de gebakken kwartjes champignon toe en roer ze onder de véloutésaus.

Serveer met rijst, frietjes, aardappelpuree of kroketjes en een frisse salade.Geen opmerkingen:

Een reactie posten